Solliciteren, ook voor nerds een vak

De laatste weken trekt een stroom aan sollicitanten aan mij voorbij. Van een aantal vragen die wij ze stellen veronderstel ik dat het voor de hand ligt dat ze gesteld worden, en dat het juiste antwoord dus ook moeiteloos zal volgen. Dat blijkt niet altijd waar.

Zoals je van een buschauffeur zou verwachten dat hij een rijbewijs heeft, van een conducteur dat hij kan klokkijken en van een timmerman dat hij tenminste de basis van het metrisch stelsel kent en begrijpt, zo geldt dat ook van sollicitanten op technische functies binnen een ISP wordt veronderstelt dat een aantal zaken bekend of zelfs vanzelfsprekend is. Een paar voorbeelden:

Subnetting

In IP netwerken zul je moeten subnetten, en het is belangrijk dat je begrijpt hoe subnetting werkt. Subnetting doe je goed, of je doet het fout. Een tussenweg bestaat niet. Sterker nog, als je het ongeveer goed doet in plaats van helemaal goed of helemaal fout, is het risico groot dat de problemen die daaruit voortkomen zich pas later gaan manifesteren. Het kost dan veel meer tijd om de fout te vinden.

Dus, ben jij afhankelijk van een cheat sheet om te kunnen vertellen waar de subnet boundaries van een adres in een /27 liggen, duik dan nog eens in de theorie. De cheat sheet of bijvoorbeeld ipcalc kun je achteraf gebruiken ter controle, maar je moet zonder kunnen.

Je weet dat de term Class A, B, C, D en E network al sinds 1993 niet meer gebruikt wordt?

Windows bashing

Ja, er zijn zaken die onder Windows minder optimaal werken dan onder jouw favoriete smaakje Linux. Ja, wij houden ook van Linux. Ja, zo’n grafische interface heeft als nadeel dat er heel veel collega systeembeheerders zijn die geen idee hebben waarom X gaat werken als ze vinkje Y aangezet hebben. Nee, met Windows bashing ga je ons er niet van overtuigen dat jij de ubernerd bent die wij onmiddellijk onze collega moeten maken.

Windows is en blijft een feit, er zijn absoluut gebieden waarop oplossingen gebasseerd op Windows een prima keuze zijn (MSSQL en Exchange om twee voorbeelden te noemen), en niet te vergeten, klanten willen graag Windows gebruiken.

Ben je er uberhaupt van op de hoogte dat Windows tegenwoordig beschikt over een krachtige CLI in de vorm van Powershell, en heb je die uberhaupt wel eens gebruikt?

Rijbewijs

Niet alleen een buschauffeur heeft een rijbewijs nodig, ook een systeembeheer heeft een rijbewijs nodig. Natuurlijk beschikken we over out-of-band management, natuurlijk beschikken we over remote hands diensten, natuurlijk hebben we on-site supportcontracten voor vervanging van defecte hardware. Dat alles doet er echter niets aan af dat er ten allen tijde werk op lokatie in datacenters zal blijven. Servers gaan niet vanzelf in een rack hangen, patches prikken zichzelf niet in en een ’s nachts defect geraakte enkel uitgevoerde rackswitches vervangt zichzelf niet. Dat moet jij doen, op lokatie, zelfstandig…

Zie jij jezelf al met een 10+ TB storage systeem in de trein zitten?

Projectmatig werken

Gestructureerd werken komt bij de meeste nerds niet van nature, het zal de aard van de beestjes zijn. Als jij een uitzondering op die regel bent, fantastisch. Vertel het ons dan en onderbouw je claim met voorbeelden. Ben jij echter de typische nerd die niet uit eigen beweging een (project)plannetje maakt voordat je begint te bouwen aan een hippe nieuwe setup, claim in je CV of tijdens het sollicitatiegesprek dan ook niet dat je projectmatig werkt. Op een dergelijke claim volgen absoluut vragen, en die vragen gaan er onherroepelijk toe leiden dat je onterechte claim aan het licht komt.

Voor de goede orde: jij vindt ย een rol vervullen in een project niet het zelfde als projectmatig werken toch…?

Opscheppen en overdrijven

Als nerd die echt iets kan, als nerd die mooie dingen heeft gebouwd en als nerd die kan bogen op goede resultaten in het verleden mag je daar met trots over vertellen. Maak echter niet de fout om te overdrijven. We vragen door, en die ene vraag waarop je het antwoord schuldig moet blijven of die ene vraag die je (misschien wel zonder dat je dat zelf door hebt!) fout beantwoord zal ook gesteld worden.

Denk je echt dat je ons om de tuin kunt leiden en daar mee weg kunt komen?

Storingsdienst

Hosting is een 24/7 dienst, en dus moeten er storingsdiensten gedraaid worden. Geen uitzonderingen, geen discussie mogelijk, niet onderhandelbaar.

Waar komt het idee vandaan dat dit voor jou wel onderhandelbaar is?

Salariswens

Het helpt enorm als je salariswens enigzins in lijn is met de bij de beoogde functie vermeldde salarisindicatie. Als je 25 jaar jong bent, 4 jaar ervaring hebt en een salariswens die boven die indicatie (“afhankelijk van leeftijd en ervaring”) ligt, dan zijn je kansen om de functie te krijgen gewoon verkeken.

Overvragen komt soms voor, de andere kant van het spectrum zie ik vaker. Het blijft me iedere keer weer verbazen als op de vraag “wat zou je willen verdienen?” gereageerd wordt alsof het de meest onverwachte strikvraag in het gehele gesprek is. Dat is het niet. De vraag komt, dat weet je vooraf, en dus zou je onmiddellijk met een duidelijk antwoord moeten kunnen komen. Kom op!

Je wilt die baan toch niet alleen maar omdat hij zo hip is?

“Ik ben taxichauffeur geweest”

Mooi, je hebt dus in ieder geval een rijbewijs! Maar dat meld je sowieso in je CV. Je werkervaring als taxichauffeur is verder niet relevant voor de funtie waar je naar solliciteert, laat het dus gerust weg uit je CV. Als je de ervaring toch wilt laten staan om te voorkomen dat er “een gat” in je CV ontstaat, laat het dan bij een korte en bondige vermelding. Wij begrijpen dat. Sterker nog, we worden er blij van! Meestal is het vooral de laatste 5 tot 7 jaar aan relevante werkervaring uit je CV die we interessant vinden.

Kun je ook appeltaart bakken?

Afsluitend

Je hebt altijd baas boven baas. De hierboven beschreven voorbeelden bevinden bevinden zich in het spectrum tussen blunders en “leuk geprobeerd”. Uit de buitencategorie:

Dus jij denkt dat een mailtje met slechts de URL van je LinkedIn profiel een goed begin is?

Social tagging:

10 Responses to Solliciteren, ook voor nerds een vak

 1. Wilco schreef:

  Ik mis: Documenteren

  “Wat?! Mijn scripts *zijn* de documentatie!”

 2. Sebastian schreef:

  Leuk artikel. Ik denk alleen dat iets dergelijks in een of andere mate wel opgaat voor alle ICT bedrijven.
  Natuurlijk hoeft een programmeur niet dezelfde kennis te hebben als een netwerkbeheerder of iets dergelijks, maar ook het stellen van vragen waarop niemand echt een goed antwoord weet kan interessant ziin. Zo stel ik bijvoorbeeld een vraag om een smtp sessie via telnet uit te schrijven zonder hulpmiddelen, altijd interessant wat voor tegenvraag je krijgt.

  Mijn top blunders;
  1. Solliciteren en de site van het bedrijf nooit gezien hebben…
  2. Solliciteren en vragen of bij een functie als php programmeur of ervaring met Word voldoende is
  3. Beginnen over een project thuis waarbij je asp.net met php combineert op een iis omgeving, omdat het kan, zonder de vraag te kunnen beantwoorden waarvoor het nodig is.
  4. Helemaal geen enkele fout kunnen zien in een voorbeeldscript waar op iedere regel (met beargumentatie) iets aan te merken is…

  Sollicitaties is soms best genieten… ๐Ÿ˜‰

 3. Jochem schreef:

  Pfoe, het lijkt wel alsof iemand dit bericht heeft geschreven na een hele hoop negatieve interviews. Geen idee hoe de vacature eruit zag, maar je krijgt natuurlijk heel veel volk als je gaat zoeken naar een systeembeheerder.

  Een systeembeheerder die niet goed is in subnetting? Wat is daar nou weer raar aan? Een netwerkbeheerder ontwerpt netwerken.

  • Stanley schreef:

   Die negatieve interviews, dat valt heel erg mee hoor. Ik beschrijf vooral mijn verbazing over vaak terugkerende onvolkomheden in interviews en CVs. Het gaat dan meer om de terugkerendheid dan om de onvolkomenheden zelf.

   Subnetting moet een systeembeheerder ook zelf kunnen. Het is niet de netwerkbeheerder die de interfaces op een nieuwe server gaat configureren, dat doet de systeembeheerder zelf. Als je subnetting niet begrijpt ga je daar absoluut fouten bij maken.

 4. djoey schreef:

  Ik heb smakelijk moeten lachen om dit stukje. Windows bashing is niet meer van deze tijd toch? Alle beheerders zouden er mee over weg moeten kunnen.

 5. Mark schreef:

  Heerlijk stukje leesvoer!

 6. Pieter schreef:

  Heerlijke post, genoten van het lezen. Tevens inspiratie gekregen om hier zelf ook eens een post over te schrijven. Dank daarvoor.

  De voorbeelden van volkomen onbenul die ik soms aan tafel heb gehad zijn talloos. Gelukkig zijn die tijden verbeterd tegenwoordig, al is het alleen al omdat de sollicitanten nu serieuzer zijn door het gebrek aan opties. Althans, dat wordt zo ervaren.

  Maar de sollicitant voor de vacature senior engineer met volledige MCSE certifcering, die vervolgens niet kan uitleggen wat DNS betekent? En niet in รฉรฉn zin kan uitleggen wat het doet? Bedroevend, hilarisch, en te gek voor woorden. Zelfs ik weet dat, als niet-nerd.

  En op sollicitatie komen en vergeten zijn de website te bestuderen….. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar goed, ik probeer er maar altijd de humor van in te zien ๐Ÿ™‚

 7. Odiebla schreef:

  Subnetting: kort door de bocht. Ik begrijp de theorie na die jaartjes denk ik wel een beetje, maar worstel nog steeds met het a la minute oplepelen van bounderies voor een willekeurig adres. Tuurlijk, als ik de theorie toepas kom ik er echt wel uit, in de praktijk is een cheatsheet veel sneller en gegarandeerd foutloos ๐Ÿ™‚

  Ga je me daarom afwijzen op een gesprek? Your loss…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets die vermelden Solliciteren, ook voor nerds een vak -- Topsy.com

Geef een reactie