Vers van de Pers: Debian Squeeze

Zo’n 2 jaar na het uitkomen van Debian Lenny was het afgelopen weekeinde de beurt aan opvolger Debian Squeeze om van “testing” naar “stable” door te schuiven. Een mijlpaal dus, die voor mij en mijn collega’s weer voor een flinke lijst aan dist-upgrades zal gaan zorgen.

Zoals gebruikelijk bij een nieuwe release van Debian gaan zowel de kernel als vele van de meegeleverde packages een aantal versies omhoog ten opzichte van de vorige release. Zo brengt Debian Squeeze ons kernel 2.6.32, Tomcat 6.0.18, MySQL 5.1.49 etc. Ben je geinteresseert in de exacte getalletjes, neem dan zelf een kijkje in de press release of de package listing.

Persoonlijk stelt de aanwezigheid van PHP 5.3.3 bij momenteel tot de meeste tevredenheid. Niet dat ik zo’n PHP guru of PHP fan ben, maar in de dagelijkse praktijk is het nog steeds vooral LAMP wat de klok slaat als het om webhosting gaat. Een nieuwe speler op dat front is Nginx dat staat te trappelen om het stokje van Apache over te gaan nemen. Daarbij wordt in de praktijk vaak gekozen voor Nginx als frontend, met daarachter Apache met PHP dat de dynamische requests afhandelt. Reden daarvoor was dat Nginx, in tegenstelling tot Apache, geen modules kent om PHP te kunnen verwerken.

Een oplossing daarvoor is PHP-FPM, in de basis een doorontwikkeling van FastCGI specifiek gericht op PHP. Sinds PHP 5.3.3 is PHP-FPM onderdeel van de core en daarmee redelijk eenvoudig te installeren en configureren. Dat maakt het eenvoudig om op gestandaardiseerde wijze PHP vanuit Nginx te kunnen serveren zonder dat daarbij Apache als tussenstap nodig is. PHP-FPM draait als daemon, en is voor Nginx bereikbaar op een netwerk interface of UNIX socket om PHP requests naar toe te sturen.

Een andere interessante ontwikkeling is de release van GNU/kFreeBSD, een combinatie van een FreeBSD kernel en Debian userland. FreeBSD is voor mij een oude bekende en staat bekend om zijn solide kernel. Of het up-to-date houden van die kernel tegenwoordig wat minder bewerkelijk is dan vroeger zal moeten blijken, maar op het eerste gezicht komt deze combinatie van kernel en userland op mij over als een mooie match.

Een extra mogelijk voordeel van GNU/kFreeBSD is dat daarmee ook het ZFS filesystem beschikbaar is op een “standaard” Debian systeem. OpenSolaris lijkt momenteel een trieste dood te sterven, hopelijk zorgen het beschikbaar komen/zijn van ZFS in FreeBSD en nu ook Debian voor genoeg body om te zorgen dat de ontwikkeling van ZFS door blijft gaan.

Op het werk zullen we waarschijnlijk al op korte termijn Squeeze als de default distributie gaan gebruiken bij het installeren van nieuwe systemen waarbij voor het OS de keuze op Debian gevallen is. Enige tijd later zullen we ook gaan beginnen met de dist-upgrades van Lenny systemen naar Squeeze. Dat zal vast nog wel tot enige artikelen op deze site gaan leiden.

En jij, heb jij Debian Squeeze al geinstalleerd?

Social tagging: >

One Response to Vers van de Pers: Debian Squeeze

  1. Sil Westerveld schreef:

    We testen Squeeze al enkele maanden op een aantal nodes in ons cluster. Wat bij ons vooral voor problemen zorgde was automated installs in onze configuratie met o.a. GRUB 2 (default sinds Squeeze), Systemimager en PXE. Systemimager (waarvan de ontwikkeling vrijwel stil lag) supportte GRUB 2 niet, waardoor we hebben besloten om het te forken, zie: https://subtrac.sara.nl/oss/sali

Geef een reactie